woensdag 18 september 2013

Schrijvershuisje

Wil je ook zo'n schattig huisje? Je hóeft er natuurlijk niet in te schrijven! Je kunt er ook in chillen. Theedrinken. Taart eten. Mijmeren. Momentjes voor jezelf of met iemand samen. Alleen het idee al dat je zo'n plekje hebt, ergens in je tuin.  Wij zijn net zo flexibel als jij en dit is alleen maar een voorbeeld. Heb je een ander idee in je hoofd: graag! Informeer vrijblijvend naar de mogelijkheden via info@destolp.com. We zijn nu even niet bereikbaar, maar vanaf 8 oktober zijn we er weer: helemaal!

zondag 15 september 2013

Aardbeien in september

't Wordt een rommeltje, in de tuin. Terwijl dingen nog groeien verdorren ze al. Er is de afgelopen tijd veel regen gevallen en al heb ik nog aardbeien bij de vleet, veel zijn er voos, er zit meeldauw op en het allerbelangrijkste: ik heb er geen trek meer in.



Op de markt in Deventer vertelde een verkoper mij vorig jaar een keer vol trots dat aardbeien tegenwoordig het hele jaar door, behalve in januari, verkrijgbaar zijn. Op mijn antwoord: 'Maar ik wil helemaal geen aardbeien eten in februari', vertelde hij dat een heleboel andere mensen dat wel willen. Deze zomer bedacht ik mij dat dat mensen moeten zijn die geen idee hebben van hoe dingen in de 'natuur' groeien & bloeien.


Hou me te goede, ik weet dat moestuintje spelen al lang niets meer met 'natuur' te maken heeft. Onze zaden en planten zijn honderd keer gekruist en veredeld en ik zie aan de bij Intratuin gekochte boerenkoolplanten dat ze kennelijk op de één of andere manier resistent gemaakt zijn tegen vraat, want boerenkool van buurman B. is wel zeer aantrekkelijk voor koolwitjes en slakken. Laten we onszelf geen rad voor ogen draaien, veel van onze moestuinplanten zijn dan misschien wel niet genetisch gemanipuleerd, maar wel zo enorm doorgekweekt dat er van de oorspronkelijke groente nog slechts een spoor terug te vinden zal zijn.



Zwarte tomaat, b.v. Een prachtig product. En ook nog lekker, langzaam & met veel zorg en vertroeteling tot wasdom gebracht

De aardbeiplanten van buurman P. die ik dit voorjaar kocht waren de hele winter constant op -2 graden gehouden, zodat ze later aardbeien zouden geven dan de 'gewone'. Dat viel door het koude voorjaar een beetje in het water want uiteindelijk waren alle aardbeien van de koude grond laat. De in Frankrijk aangeschafte 'doordragers' die nu nog mijn palletplantage bevolken zijn ook laat van start gegaan, vandaar hun nu nog uitbundige opbrengst.

Maar aardbeien blijven voor mij zomerkoninkjes. En september is de herfstmaand. Dus: tomaten, appels en peren. Een van de takken van de notarisappelboom heeft het begeven onder het gewicht van al dat fruit. En ook in de boomgaard ziet het er indrukwekkend uit.









                 En van die aardbeien? Daar maak ik dan maar jam van. Dat lusten we wel het hele jaar......