maandag 22 juli 2013

Hoogzomer





Alles knalt nu de grond uit,geholpen door extra water, dat dan weer wel. Het leven gaat verder in een iets trager tempo.


 En natuurlijk heb ik dit jaar echt geluk met de tomaten. Wie heeft er een kas nodig met zulk weer?


En ook de aardbeien, lekker ingepakt, groeien lustig verder. In de moestuin zelf gaat het ook prima met de courgettes, bonen, komkommers, peultjes en natuurlijk alle soorten sla op de palletplantage. Iedere dag krakendvers eten waarvan je precies weet hoe en wat. Geen met antischimmel bespoten aardbeien of anderszins bewerkt voedsel. Het is natuurlijk niet voor niets een trend, op weg naar een overzichtelijker en kleinschaliger leven. Ik zeg bewust niet 'terug' want we gaan niet terug, we gaan vooruit. Zolang het kan ga ik door met die kleinschalige zelfvoorziening.





Inmiddels is mijn schrijvershuisje ook klaar en zit ik er iedere dag een paar uurtjes volkomen van de buitenwereld afgesneden te schrijven. Heerlijk.

http://blokhutindeboomgaard.blogspot.com 


woensdag 17 juli 2013

Helemaal klaar



En opeens is het zo ver:  het huisje is klaar om ingericht te worden. Ik sleep een kastje uit het atelier en zet het er in en het staat voor geen meter. Dus dat gaat er weer uit. Dan eerst maar eens de gordijnen maken, om in stijl te blijven afkomstig uit het Zweedse woonwarenhuis.



 En als die hangen, dan weet ik het opeens, hoe het moet. En op wonderbaarlijke wijze vult het huisje zich met ‘brocante’ die in het grote huis in de weg stond te verpieteren. Het oude kastje van Paula, eerst in de B&B, toen dat ophield in de serre in een verloren hoekje zonder doel.  De rotanstoel van de logeerkamer die je steeds opzij moet schuiven als je erlangs wilt, de stoel uit de woonkamer waar de mand met wol op staat, het hoogbenige naaikastje waar nu pennen en de schaar en van die dingen in zitten, het oude tafeltje van Tante Wemy. De lappendeken die ook altijd maar wat ligt te slingeren overal past er precies bij. Wat serviesgoed, koffie, thee, koektrommel: meer heeft een mens niet nodig.

 
Eigen werk aan de muur:



En dan is het zo ver: aan de slag!



Ojee. Nu al een writer's block? Suus kijkt ook al zo sip.


Maar nee hoor, de schrijfster rammelt weer pittig door. Niet gehinderd door internet, want dat hebben we niet, in de boomgaard! En waar schrijft zij over...? Tja, dat verhaal moet nog verteld worden, er is een begin!


En dan schemert het - wat is het heerlijk, warm en knus in 't huisje! Het lijkt wel, of het zweeft, zie je dat? Als je daar geen inspiratie van krijgt......

En.....wat heb ik toch een wonderlijke, veelzijdige lieverd: dank je wel voor dit prachtige cadeau!
Posted by Picasa

zondag 14 juli 2013

Bijna klaar


Kijk, dit is het echte leven: huisje bijna klaar en een picknick met zessoortensla salade uit eigen tuin.

Nu kan het inrichten beginnen....!

zaterdag 13 juli 2013

Drentse hooglanden

We (Joke en ik) bezochten woensdag en donderdag vier tuinen in de 'Drentse Hooglanden'. We verbleven in Grolloo, de bakermat van een van de eerste NL Blues/rockbands Cuby & the Blizzards. Er is daar ook een museum van. Daar zijn we niet geweest, want volgens ons had de tijd in dit deel van Drente sowieso stil gestaan. Merkwaardig oubollige horeca, een B&B zonder TV, plakje komkommer, schijfje tomaat en zure sliertjes bij je kadetje kaas. En ondanks de schoolvakantie allemachtig rustig, overal.
De tuinen waren heel prachtig, in ieder geval drie van de vier en de laatste die we bezochten, de Koningstuin in Hijkersmilde, spande wel de kroon. Fantastisch. Ik had helemaal een album gemaakt op Google, blijkt dat alleen mensen met een Google account de foto's kunnen bekijken. En aangezien dat nog niet geldt voor Blogspot ben ik maar zo vrij hier wat foto's te plaatsen!














Het waren een paar leuke, wat zeg ik, fantastisch Prinsesjesdagen!


woensdag 10 juli 2013

Prinsesjes


 

Laatst zaten we op een terras, vriendin en ik. Wij stelden op dat moment op die doordeweekse dinsdagmiddag vast, dat wij eigenlijk wel het mooiste leven ter wereld hadden. Allebei zelfstandig onderneemster maar niet te gek, een man die de boterhammen waarvoor wij de hagelslag bij elkaar werkten verdient of zelfs al met pensioen is, gezonde, studerende of werkende kinderen die niet meer thuis wonen en zelf de was doen.
En hebben we opeens zomaar tijd om het bijltje er even bij neer te gooien als de zon schijnt.

Bij nader inzien bedacht ik mij dat mijn meeste vriendinnen zo’n leven leiden: er is een tuinvrouw, een dame die wat bijklust met jammetjes koken en huisdieren schilderen, eentje werkt als ze zin heeft als invaller in het onderwijs en de rest heeft het druk met winkeltje spelen in de Wereldwinkel. En toch waren wij de eerste generatie die ‘bleef werken’ toen er kinderen kwamen. Toen mijn oudste in 1985 geboren werd en ik zes weken na de zware bevalling en huildagen dolblij was dat ik weer aan het werk mocht, was dat nog bepaald geen gemeengoed in mijn omgeving. Tijdens mijn zwangerschap werd ook steeds gevraagd: ‘Hoe ga JE dat doen, straks?’ Alsof ik dat kind alleen kreeg. Nu moet ik in alle eerlijkheid wel zeggen dat het daar ook wel een beetje op leek, want man, hoe lief ook, bleek niet echt over de juiste moedergenen te beschikken die het delen van het ouderschap nu zo’n geweldige onderneming zouden maken. Als ik terug kwam van een inspannende dag werk mopperde hij dat hij ‘weer niks had kunnen doen’ en kreeg ik macaroni met tomatenketchup als maaltijd voorgeschoteld. En dan mocht ik nog blij zijn als het kind er redelijk fatsoenlijk gekleed bij liep en niet in november haar waterschoenen en een zomerjurkje droeg als ik haar van de peuterspeelzaal kwam halen.  En toen ik na zeven jaar twee meisjes had en regelmoe besloot voor mezelf te beginnen, was dat het begin van een hoop meer rust in het gezin. En zat ik net als mijn eigen moeder thuis nu meestal met de theepot klaar. Heerlijk.
 

 
En nu is het laatste kind het huis uit en werkt man een aantal dagen per week in het westen terwijl ik hier het landgoed bestier en kan ik helemaal doen waar ik zin in heb: bord op schoot voor de tv, om een uur of half acht, glaasje wijn erbij, niemand die om schone sokken vraagt of wanneer we nou eens gaan eten want ze moest om acht uur…..

Ik zie er veel, van ons. Winkelen in de stad, taartje eten op een terras, kaarsen uitzoeken op een landgoedfair. We zijn allemaal redelijk geconserveerde vrouwen met een luizenleven. Dat we toch min of meer zelf afgedwongen hebben, na jaren werken en zorg gecombineerd te hebben. Dus welverdiend….toch?

 

 

woensdag 3 juli 2013

Bathmen en de Grote Boze Spoorbogen


Er was eens een niet zo mooi maar toch aardig dorp met dito buitengebied in Salland. De mensen leefden er in pais en vree, er werd altijd van alles georganiseerd door de actieve bevolking en ook van een feestje was men bepaald niet vies, daar in Bathmen. De Bathmense kermis bijvoorbeeld was een legendarisch evenement en ook Koningsdag, met het authentieke klootschieten, was voor velen een hoogtepunt in het jaar.

Langs het dorp lag de A1, een snelweg die eind ’70er jaren van de vorige eeuw geopend werd en waarvan toen al gezegd werd: ‘Dit kon wel eens ene hele drukke weg worden.’ En dat werd hij. Zo druk dat in de jaren ’10 van de volgende eeuw besloten werd de vierbaansweg met twee banen uit te breiden. En omdat Bathmen en het bijbehorend buitengebied waar buurtschappen met exotische namen als Oxe, Pieriksmars en Zuid-Loo nèt binnen de geluidsnormen vielen, kwam Rijkswaterstaat ermee weg: er hoefden geen geluidsschermen te worden geplaatst. Met als gevolg dat bij de heersende zuidwesten wind Bathmen en Loo en Loomendivasch en ’t Venne de volle laag kregen, qua geluid.
 
Aan de andere kant van Bathmen liep de spoorlijn Deventer-Hengelo-uiteindelijk Duitsland. Best een drukke spoorlijn met veel personen en goederenvervoer en veel bewaakte spoorwegovergangen. Op een dag besloot het Ministerie dat het nodig was om het spoor gereed te maken voor extra goederenvervoer vanwege de verwachte stijging daarvan. De Betuwelijn, die daarvoor in de vorige eeuw was aangelegd en bij lange na nog niet haar volle capaciteit benutte, was niet geschikt om treinen naar het noorden van Duitsland en verder te laten rijden: de treinen moesten dan nl. de bocht om bij Emmerich. En bochten, daar houden treinen niet van.

Dus, misschien op een zonnige middag in september (ik was er niet bij) besloot iemand op het Ministerie dat de treinen door het fraaie, kwetsbare landschap van ofwel de Achterhoek ofwel Salland zouden moeten gaan rijden. En dat het bestaande spoor daarvoor niet genoeg was, voor al die extra treinen die de komende jaren zouden gaan rijden omdat de economie ook in het achterland booming was en dat er dus Maatregelen genomen moesten worden. En tot hun grote schrik bevonden Bathmenaren zich plotseling in een spagaat: een A1 aan de ene kant en een intensief goederenspoor aan de andere kant van hun dorp.

En dat was nog niet het enige: er moesten spoorbogen komen om de lijn aan te laten sluiten op de lijn Elst-Deventer en van de vier voorgestelde varianten liepen er maar liefst drie langs Bathmen, waarvan twee met een spoorboog van ofwel linksom, ofwel rechtsom.  Huizen en eeuwenoude boerderijen moesten in deze opzet worden gesloopt, het landschap ingrijpend veranderd met viaducten en tunnels. Om van de extra herrie maar niet te spreken. Want, net als bij de A1, zou de herrie ‘binnen de toegestane normen’ vallen dus aan geluidswerende maatregelen hoefde men volgens de Milieu Effect Rapportage niet te voldoen.

En Bathmen ging zich verzetten. Als een soort laatste dorp in Gallië wensten de inwoners zich niet onder de voet te laten lopen door de plannen van het Ministerie en ProRail. Er werd vergaderd, gelobbied, er werden stukken geschreven en plannen gesmeed, de social media werden ingeschakeld, er werden politici uitgenodigd en hoogwerkers neergezet om te laten zien hoe dat eruit ging zien, zo’n viaduct. Het Ministerie,  wat angstig geworden nadat de eerste ‘voorlichtingsbijeenkomst’ tumultueus en tot niets leidend geëindigd was, besloot het nu anders aan te pakken. De grootst beschikbare tent werd gehuurd en gevuld met 800 stoelen. Alles werd in het werk gesteld de Belangenvereniging Bathmen maar zoveel mogelijk ter wille te zijn. 

En toen de avond dan daar was en de tent tot de nok toe gevuld, kwamen de voorlichters tot hun tanden toe gewapend aan het woord. Aanvankelijk leken ze op telefonische verkopers die hun verhaal op zo’n manier doen dat je er geen speld tussen kan krijgen. Maar later op de avond, toen er vragen kwamen waar men het antwoord op schuldig moest blijven, of vragen die rechtstreeks betrekking hadden op de mogelijke aantasting van de leefbaarheid van individuele aanwezigen, werd het stiller. Steeds weer werd benadrukt dat we alle mogelijkheden hebben om ons tegen de plannen te verzetten. Om brieven te schrijven en zienswijzen in te dienen. Om de minister ervan te overtuigen dat ze voor een ander tracé, daar waar de mensen het ook niet willen, moet kiezen.

Net alsof wij, gewone mensen ook maar iets in de melk te brokken hebben. Alsof er naar ons geluisterd zal worden. Wij, mensen als b.v. de mensen in het noorden waar de aarde beeft en trilt en dat dat tot begin dit jaar NOOIT veroorzaakt kon zijn door gaswinning. Mensen die voor de politiek niet van belang zijn. Woont u op 50 m langs het spoor? Dan kunnen we u tegemoet komen in de aanschaf van dubbel glas.


Bathmen komt in drie van de vier varianten voor en iemand met een beetje nuchter verstand ziet zo voor welke variant de voorkeur zal zijn. Niet de kortste weg, want daar heeft ProRail er wel voor gezorgd dat die als duurste variant uit de bus komt. Niet de kopmaken kant in Deventer, want die variant kost tijd, dus geld. Bathmen hangt, met een spoorboog die het dorp zelfs nog in twee kampen kan verdelen: gaan we linksom, of rechtsom.

Op de voorlichtingsavond werd Bathmen ten grave gedragen. Een vriendelijk dorp met betrokken inwoners wordt opgeofferd aan ongefundeerde en ongebreidelde bouwlust van overheid en bouworganisaties. Een nieuw, megalomaan infrastructureel debacle staat in de steigers. Staan we erbij en kijken we ernaar? Ik denk het niet. De inwoners van Bathmen e.o. strijden dapper door. En wie weet: nog lang en gelukkig.