zondag 4 augustus 2013

Oogst en meer

Augustus. En al veel warme tot ronduit bloedhete dagen achter de rug: de tuin barst uit haar voegen.
Er bloeit van alles, voor het eerst in jaren weer eens mooie hortensia's, overdadig in vele kleuren. Opeens blijken er al haricots te zijn en binnen twee dagen is het aardappelloof afgestorven: dus moeten we op de (voorlopig) voorspelde heetste dag van het jaar aan de bak om te rooien.




Redelijk vroeg zijn we bezig en in een uurtje hebben we ruim 40 kg aardappels uit de grond. Mooie, losse en toch nog iets vochtige aarde die zo lekker door je handen glijdt. Wat gaan we op al die braakliggende grond verbouwen? Van buurman B. krijg ik vijftien boerenkoolplanten en ik denk dat ik ook nog aan de andijvie ga.




We weten niet zeker of we deze aardappels wel kunnen bewaren maar Hoofd Conservering komt met een prima idee: we gaan een deel van de aardappels voorbakken en dan invriezen. Dus komt na enig zoeken (we gebruiken het apparaat alleen voor oliebollen) komt de friteuse tevoorschijn uit de schuur en is al snel de eerste drie kg verwerkt in portiezakjes van 300 gram. Altijd gemakkelijk!

Vreemd genoeg komen nu gezaaide slasoorten domweg niet meer op. Rucola steekt na twee dagen al de kop op, maar ook de al wat eerder uitgeplante sla groeit weinig overtuigend op. Volgens de zakjes moet je ze nog tot in augustus kunnen zaaien, maar dat klopt dus niet erg. Ik heb wel spitskoolplanten en winterprei gezet, een week geleden. Dat slaat goed aan en de koolwitjes ook. Dus maar zien wat ervan overblijft.

En verder bloeit er natuurlijk ook van alles. Dit weekend hadden we heel gezellige visite dus van fotograferen is niet veel gekomen. 



Behalve deze mooie zinnia waar juist vanmorgen precies de zon op viel in de border. Wat hebben we een uitzonderlijke prachtige zomer! 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten