Het is vreemd dat net wanneer werkelijk iedereen los gaat op
moestuintjes ik er het bijltje grotendeels bij neergooi. De twee grootste
palletplantages waar ik op stahoogte aan moestuinierde zijn afgebroken, het
stuk tuin dat in gebruik was als
moestuin wordt binnenkort geëgaliseerd en ingezaaid met wat voor bloemenmengsel
ik maar te pakken kan krijgen. Het waren vele mooie en leerzame jaren, maar ze
liggen nu, in ieder geval voorlopig, achter me. We gaan dit voorjaar lekker een
paar weken op vakantie.
Want zo is dat: wil
je moestuinieren, dan moet je thuisblijven. En ik ben nog iets te ondernemend
om het hele voorjaar thuis naar de grond te gaan zitten staren dan wel er in te
wroeten.
Maar helemaal niks is natuurlijk ook niet wat. Dus als ik
weer terug ben ga ik zoals al twintig jaar
diverse soorten sla verbouwen, misschien nog wat sperziebonen zaaien en
een veldje aardappels poten. Lente-uitjes, rode uien, spul dat vanzelf gaat
(als je geen uienvlieg krijgt). Dingen die het gewoon vanzelf doen zonder
voortrekken, uitdunnen, spenen, afharden, uitplanten, bijhouden, opbinden,
afknippen, onkruid wieden, ontluizen, slakken vangen, dieven, watergeven,
rupsen verwijderen, bemesten en als je dat állemaal gedaan hebt: oogsten en
verwerken en dan na een jaar in de kliko gooien. Omdat ingemaakte komkommers
vies en slijmerig worden, ingevroren sperzieboontjes taai en de geweckte
aardappels zuur en mensen wat pijnlijk beginnen te kijken als je wéér aankomt
met een eigengemaakt jammetje.
Maar om nou te zeggen, dat dat beetje een moestuin is....Sla zaai ik op regels, elke week een regel en in het
supergroeiseizoen, half mei – juni zelfs met nog kortere tussenpozen. En opeten als het klaar is. Kijk, dan
blijft het leuk en overzichtelijk. En supervers: want eten uit eigen tuin
blijft gewoon het allerlekkerst. En ik houd úren tijd over. Waar zal ik die nu
eens voor gaan gebruiken?
Ik ben niet zo vakantie achtig aangelegd :) En ik geloof nooit dat jij je gaat zitten vervelen!
BeantwoordenVerwijderen