maandag 24 juni 2013

Vlierbloesem - rozenblaadjessiroop

Nodig: schone vlierbloesemschermen met netto opbrengst ca. 170 g, geurende rozenblaadjes ca. 30 g, 1250 g suiker per liter uitgelekt vocht, 20 g citroenzuur per l vocht (citroenzuur koop je per ons bij de drogist, ca. € 0,95), schone wijnflessen met schroefdop.

Het begint met bloesem. Er is veel van dit jaar. Nu bloesem plukken beperkt het vormen van bessen een piepklein beetje, dus minder donkerrode vogelflatsen op je auto ....Je knipt mooie, gave bloemschermen af en schud de beestjes eruit.



Ris de bloemetjes van de steeltjes, kleine steeltjes zijn geen probleem. Ook de eventuele tripsjes (onweersbeestjes) die je in je schaal ziet: geeft niks.  Zorg dat je ongeveer 170 g bloemetjes hebt en vul dat aan met GEURENDE rozenblaadjes tot 200 g. Kneus & scheur de blaadjes, anders geven ze geen aroma af. Zet alles in een kom onder water met een bord op de bloemetjes om alles te verzwaren. Beetje water boven het bord mag. 


Laat dit nu 24 uur staan op een koele plek maar niet in de koelkast. Dan gebeurt er niks. En niet veel langer, dan gaat het stinken. Het ruikt trouwens sowieso niet zo lekker, een beetje muf. Daarom moet je  - naar mijn smaak - dus ook echt citroen(zuur) toevoegen, daar wordt het lekker fris van.


Zeef nu de boel en knijp de bloemetjes goed uit: zeef alles nog een keer door een schone theedoek.
Leve de schroefdopwijnflessen, want daar heb je er vijf van schoongemaakt met kokend water, de doppen ook. Zorg ervoor dat je nu in totaal 1,5 l vocht hebt, is het minder, doe er dan wat water bij. Zet op met 1250 g suiker per liter water, dus in dit geval 1875 g suiker. Los de suiker op, voeg 30 g citroenzuur toe, los dat ook weer op, pak een trechter en giet de hete vloeistof die dus niet gekookt heeft in de schone flessen. Houd de flessen een tijdje op hun kop om te zien of de doppen niet lekken. 


Laat ze afkoelen en maak er iets leuks van met etiketjes of de labeltjes van Trompke. Leuk cadeautje, samen met een fles Spa Henriëtte of iets anders bubbeligs. Ook leuk om Kir mee te maken (een mens moet altijd van alles proberen). Qua smaak lijkt het mij geen kinderranja, maar als alcoholvrij alternatief voor grote mensen heeft het wel wat! En door de enorme hoeveelheid suiker conserveer je het drankje voor jááááren.




3 opmerkingen:

  1. Heb jij aandelen bij de plaatselijke tandarts?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Siroop, water erbij: minder suiker dan in een glaasje cassis, sinas of cola!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Echt lang bewaren kun je dit trouwens niet. Een paar maanden, op z'n hoogst. Komt denk ik omdat het steriliseren van gewone flessen niet echt lukt & ook zo'n schroefdop toch niet 100% luchtdicht afsluit!

    BeantwoordenVerwijderen